Do prvých ročníkov ZŠ sa v Prešove zapísalo 1061 detí

06.09.2005 Prešov

Prešov 5. septembra (TASR) - Nový vyučovací rok v 16 základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti prešovskej mestskej samosprávy by mal byť normálny, ak v...
Prešov 5. septembra (TASR) - Nový vyučovací rok v 16 základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti prešovskej mestskej samosprávy by mal byť normálny, ak vedenie rezortu školstva splní všetky sľuby. Konštatoval to dnes vedúci školského úradu MÚ v Prešove Pavol Feňuš.

Na výkon prenesených kompetencií má mesto Prešov v tomto kalendárnom roku 264 miliónov Sk, pred rokom išlo o sumu 247,7 milióna Sk, čo podľa Feňuša nevytvára napätú situáciu. Problematickou zostáva otázka valorizácie platov učiteľov. Prešovská samospráva zatiaľ od ministerstva školstva nedostala na tento účel 19 miliónov Sk. Dovedna pracuje v ZŠ 689 pedagogických a 230 nepedagogických pracovníkov. Presný počet žiakov v novom školskom roku bude známy po 15. septembri. Do prvého ročníka sa zapísalo 1061 detí, celkový počet žiakov môže byť okolo 10 500. Podľa Feňuša klesá počet žiakov v každom školskom roku, najnovšie však už nie radikálne a očakáva, že v roku 2007 by sa mal zastaviť.
Pričlenením zrušenej ZŠ na Zimnej ulici sa základnou školou s najvyšším počtom žiakov na území Prešova, a to asi 1100, stala škola na Májovom námestí na sídlisku Sekčov. Jej riaditeľ Jozef Greňo na margo poklesu počtu žiakov uviedol, že v roku 1999 ešte samostatná ZŠ (bez pričlenenej ZŠ na Zimnej) mala 999 žiakov, minulý školský rok ju navštevovalo 760 detí.
Mestský parlament v minulom školskom roku rozhodol o zrušení dovedna troch základných a jednej materskej školy (MŠ) na území mesta. Mesto potom dalo výpovede 64 pedagogickým a 15 nepedagogickým pracovníkom v ZŠ, v MŠ zrušili 74 pracovných miest. V novom školskom roku je v MŠ zapísaných 2460 detí.
 

Vyberte región